Byen Bordeaux og dens historie

Byen Bordeaux og dens historie

Havnebyen Bordeaux er beliggende i den sydvestlige del af Frankrig og er ubetinget regionens vigtigste havneby. Vandet har altid spillet en betydelig rolle her, hvor floderne tidligere var den eneste transportvej. Byen ligger ved Garonne, der i sammenløbet med Dordogne skaber den store flod Gironde, der giver direkte adgang til Atlanterhavet ved spidsen af Médoc halvøen. Byen har lagt navn til verdens mest betydningsfulde vinregion. Siden det 13. århundrede har Bordeaux eksporteret områdets mange forskelligartede vine til resten af Europa.

Kelterne og romerne

Bordeaux har været besat i tusinder af år. Først af kelterne, der etablerede en lille landsby, de kaldte Burdigala omkring 300 f.Kr. og derefter af romerne, der har fordrevet kelterne i 60 f.Kr.. Med Romerrigets fald kom hundreder af års stridigheder og kaos. Helt op til det 12. århundrede blev Bordeaux systematisk plyndret af vikinger, vandaler, vestgoter, Francs og normannere.

Englænderne regerede

Freden vendte tilbage til byen i 1154, hvor hertuginden Eleanor af Aquitaine giftede sig med den franske greve Henri Plantagenet, der blev konge af England (Henry II) få måneder efter brylluppet. Eleanor havde tidligere være gift med Louis VII, hvor hun i tilgift havde fået et stort område af det sydvestlige Frankrig. Eleanor og Henry II ejede efter brylluppet tilsammen et landområde fra den spanske grænse og op til Normandiet. Bordeaux og provinsen Aquitaine kom under engelsk kontrol i de næste tre århundreder, og området fik selvstyre med parlament i Bordeaux. I denne periode begyndte byen at vokse og udvikle sig, bl.a. ved at eksportere vin til England, og byen begyndte at opbygge sit ry for den gode vin.

Hundredeårskrigen

Efter Hundredårskrigen kom Bordeaux tilbage under fransk herredømme. I 1462 udnævnte Ludvig XIV officielt byen som en del af Frankrig. Med regionen tilbage på franske hænder blev der alligevel uro i de følgende år, hvor Bordeaux blev hærget af revolution og terror.

De gyldne år
Tingene normaliserede sig i det 18. århundrede, hvor Bordeaux igen oplevede en guldalder af velstand som følge af handel med England, Tyskland og Vestindien. Mange af byens nuværende bygninger blev opført i denne periode, og de står stadig i dag.

De moderne tider

I dag er Bordeaux en smuk by med pakhuse, fabrikker, forstæder og brede kajer. På trods af, at Bordeaux er Frankrigs femte største by, betragtes den stadig som den mest "u-franske" by i landet, på grund af sin 300 år lange besættelse af englænderne.

Bordeaux’ tidligere så nedslidte facade er blevet forskønnet med flere byfornyelsesprojekter, og idag har byen fået genskabt sit smukke historiske centrum.

Bordeaux er et vigtigt kulturelt centrum og trafikknudepunkt mellem det sydlige Frankrig og Spanien. Byen har opført et nyt netværk af sporvogne og har travlt med at genoprette mange af sine dejlige 18. århundrede bygninger i de gamle "downtown" distrikter. Bordeaux fremstår i dag på smukkeste vis som verdens ubestridte vinhovedstad.


Mere om Bordeauxvine

Nye trends i Bordeaux - Verdens vigtigste vinregion står aldrig stille

Nye trends i Bordeaux - Verdens vigtigste vinregion står aldrig stille

Nye trends i Bordeaux I verdens vigtigste vinregion sker der hele tiden noget nyt...

Læs mere
CIVB - Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux

CIVB - Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux

CIVB er Bordeaux´ vinråd, der blev etableret i 1948, og rådet...

Læs mere