Om Bordeaux Årgang 2021

I april måned 2022 deltog vi ved den store En Primeur-uge i Bordeaux. I En Primeur-ugen mødes journalister, vinkøbmænd, importører og mange andre, for at smage på fadprøver af de mange vine der udbydes til salg, og tale med winemakers og slotsejere om netop deres vine.

Bordeaux 2021
Årgang 2021 giver os minder om vores entré i branchen som vinimportører. Gode og dejlige minder. Vi startede vores virksomhed i 1989, og i de første år smagte vi os igennem dusinvis af Bordeauxer fra 1980´erne. Det var sommetider en blandet fornøjelse, og der var virkelig forskel på årgangene, og ind imellem smagte vi vin fra store kendte slotte, som bare skuffede fælt, mens små vine i ”skæve årgange” pludselig gav store smagsoplevelser. En sådan variation i kvalitet og holdbarhed indenfor et årti, vil man ikke længere opleve i Bordeaux.

Bordeaux 2021 – årgang 1981 med 40 års mere knowhow og moderne teknik?
Med fadprøver fra 2021 i glassene kommer vi til at tale om, hvorvidt den ret faktisk er at sammenligne med en lille 80’er årgang med vejrmæssige udfordringer, blot produceret med en større knowhow og med et udstyr og en teknik, der bare ikke var tilgængelig for 40 år siden. Vi kommer til at tale om årgang 1981. Vi ved godt at vejret artede sig anderledes i 1981, hvor det meste forløb som det skulle indtil regnen satte voldsomt ind under høsten. Det ødelagde mangt og meget dengang. I dag ville man kunne ”rede kastanjerne ud af ilden”, og med den teknik og det udstyr der arbejdes med i dag, ville årgangen måske kunne fremstå som en af årtiets bedste.

Det er ikke mange 1981’ere, der er værd at drikke i dag. De fleste skulle havde være konsumeret inden det nye årtusinde oprandt. Hvordan de bedste vine fra 2021 vil udvikle sig på 40 års sigt, er der ingen der kan sige med sikkerhed, men lur os om ikke mange af dem stadig kan drikkes med stor fornøjelse. De vil uden tvivl være meget mere holdbare end de små årgange i 1980´erne, og mange af dem vil overraske alt og alle.

Vejret drillede, men sommeren sikrede en god (men lille) høst.
Frostskader i starten af april måned, og senere i maj, har gjort, at 2021 i volumen bliver en lille årgang. Problemet var i og for sig ikke frosten, som jo altid plejer at dukket op på et tidspunkt i foråret. Problemet var snarere den alt for milde vinter, som betød at vinstokkene alt for tidligt satte knopper. Generelt var foråret koldt og fugtigt, og derfor var ”Coulure” som er udtryk for ingen eller kun ringe frugtsætning, et udbredt problem. Især blev Merlot ramt forholdsvist hårdt. Juni startede varm i den første uges tid, men resten af juni og juli var kølig og med en del nedbør. Heldigvis satte sommeren rigtig ind kort inde i august måned, og både i august og september var vejret fremragende. Varme og meget solrige dage og kølige nætter. Helt perfekte vejrmæssige forhold, og høsten kunne starte i slutningen af september måned.
 

2021 er en Bordeaux-årgang med store forskelle

I det store og hele er årgang 2021 en klassisk og god årgang i Bordeaux, men med meget store kontraster.

Nogle producenter fik mindre frost og nedbør end andre. Nogle havde mere held til at bekæmpe meldug, og nogle marker var mere beskyttet mod Coulure end andre.

Nogle producenter var tålmodige og fik høstet på det helt perfekte tidspunkt, og andre var utålmodige, og fik måske høstet lige tidligt nok.


Merlot druen har voldt alle meget store problemer i år. På både højre og venstre bred har man kæmpet med en meget lang modningsproces. Derfor er der eksempler på venstrebreds vine, som har en meget lille andel af Merlot i det endelige blend. Hvor det i tidligere år nærmest har været 50/50. Også på højre bred, har man kæmpet med Merlot. Nogle slotte beretter om op til 65 dage fra den første modning til den endelige høst. I år har det, mere end sædvanligt, været en kamp mellem mand mod natur. Derfor er der heller ikke enkelte områder, som har proformet bedre end andre – men mere et spørgsmål om det enkelte slots dygtighed og held til at træffe de rigtige beslutninger.    

En årgang som er en stor gevinst for vinelskere
Efter tre på hinanden følgende fantom årgange (2018, 2019 og 2020), er det helt forfriskende for vinelskere at skulle hjemkøbe en årgang som 2021. Det er som nævnt en årgang, der vil kunne nydes op igennem 20´erne og et stykke ind i 30´erne, og dermed vil man meget nemmere kunne holde fingrene fra de mere lagringskrævende tre forudgående årgange.

Vi vil råde alle til at købe årgang 2021 i både store og små vine, men vær selektiv og lyt til vores anmeldelser og anvisninger.
 

 

EN PRIMEUR NYHEDER

I den årlige 'En Primeur'-kampagne, frigives der i perioder dagligt flere vine.

I denne periode udsender vi nyhedsbreve med fokus på de frigivede En Primeur vine. Disse vil blive udsendt i en hyppigere frekvens end vores normale nyhedsbrev.

Hvis du ønsker at modtage vores 'En Primeur'-nyhedsbrev, skal du afkrydse feltet 'Modtag frigivede 'En Primeur' vin-nyheder' i formularen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.